jueves, 26 de septiembre de 2013

CABANES: PATOLOGIES I PROPOSTES DE REPARACIÓ

Fem un anàlisis a la construcció tradicional de les cabanes de tàpia de les nostres terres, per tal d'observar les patologies que apareixen amb el temps i fer les propostes de reparació necessàries per a consolidar la construcció.



















lunes, 16 de septiembre de 2013

TALLERS D'ARQUITECTURA PER A NENS I NENES

La importància de fomentar el coneixement de la ciutat i l’arquitectura entre els no-arquitectes (ja siguin petits o grans) mitjançant la imaginació, la reflexió i el debat. En aquest cas us adjunto un enllaç de la revista Margenes que dedica tot un número a tallers d'Arquitectura per a nens i nenes.
http://issuu.com/arquypielago/docs/margenes05tonucitta?e=5085205/2697562

viernes, 13 de septiembre de 2013

DOSIFICACIONS I ACABATS DE LA TÀPIA

Desprès de conèixer el procés d’execució de la tàpia, vàrem decidir d’experimentar amb la dosificació i els diferents acabats que podríem fer a la tàpia.
Vàrem plantejar tres encofrats de les mateixes dimensions però preparats per a rebre diferents materials i diferents acabats, sempre pensant en deixar la tàpia vista a l’exterior, protegida de la pluja i de l’aigua en la base de la construcció, evitant l’ascensió per capil·laritat.
En el primer encofrat vàrem plantejar una barreja de terra + 10% palla +10%calç. L'acabat que vàrem introduir és una cantonera coincidint amb la direcció d’una de les capes de compactació.
En el segon encofrat vàrem plantejar una barreja de terra i 10%calç. L'acabat era el resultat de les línies naturals de les diferents capes comprimides.
En el tercer encofrat vam voler experimentar amb la tècnica d’execució de la tàpia anomenada “calicastrada”. On s’arrebossava  la paret de l’encofrat amb morter de calç cada vegada que fèiem una nova capa de terra. D’aquesta manera millor la resistència de la terra per la part exterior i li dona un nou acabat a la tàpia.



Desprès de realitzar la pràctica vàrem poder observar les diferents patologies que anaven apareixen, com els espais buits, els problemes en el desencofrat del morter de calç... Molts d’aquests problemes eren deguts a la dosificació i consistència de la terra i que gràcies a la pràctica vàrem poder rectificar.


lunes, 9 de septiembre de 2013

MARTIN RAUCH

És un del arquitectes que mes temps ha estat experimentant amb la construcció de terra. Fa una arquitectura contemporània amb materials tradicionals i sistemes d’execució adaptats als nous temps.




"Martin Rauch va néixer 1958 a Schlins, Vorarlberg, Àustria . Rauch va descobrir l’arquitectura d’argila no a través de l'arquitectura, sinó a través de la seva educació i dels seus primers projectes com a ceramista, constructor de forns i escultor, la seva tendència a l'artesania aplicada, ja estava predeterminada per l'agricultura de la seva família d’arrels a Vorarlberg. Rauch igual que alguns dels seus germans grans que van treballar durant molts mesos com a voluntari de l'ajuda a l'Àfrica van descobrir els mitjans primitius de l'existència i les tècniques de construcció dels cicles simples i amb l'ús òptim dels recursos, cosa que no passava amb les tecnologies del Primer Món que eren extremadament complexa, ecològicament molt pitjor, difícil de reparar, i no reciclables. Per al seu projecte final de carrera a la Universitat d'Arts Aplicades de Viena, Rauch va presentar un estudi sobre el potencial de la construcció en fang. Des del començament d'ara endavant, el seu interès era especialment centrat en les tècniques com el tapial. Igual que en el cas de la ceràmica sense esmaltar sense coure. L'erecció de les capes de la paret teixeix simultàniament l'adorn de la seva pròpia aparença. L'estructura pura i color del material es mantenen inalterats i es conserven intensament en el procés de la formació i compressió. Amb una sensibilitat per a la composició i les condicions fisicoquímiques i els efectes del seu material, Rauch es va disposar a re-articular el llenguatge de l'argila com a material de construcció, per esgotar totes les facetes del material de terra, pel que els avenços i millores tècniques van anar lligades amb la complexitat formal. Pas a pas va experimentar i millorar la barreja natural dels materials, les tècniques de compressió, la forma de l'encofrat, i va desenvolupar les tècniques antigues, però sense apartar-se del marc estructural." Fragment extret de la seva pàgina web

Un dels seus llibres mes recomanable és “Rammed Earth”on apareixen explicacions i exemples dels seus projectes. Tapial | Lehm und Architektur Otto Kapfinger Birkhäuser Basel 2 001 159 páginas, 96 en color y 76 b / w illustr. 22,5 x 28,5 cm, tapa dura ISBN 978-3-7643-6461-0 Alemán / Inglés / Italia


 Si voleu mes informació podeu consultar la seva pàgina http://www.lehmtonerde.at/en/

martes, 3 de septiembre de 2013

CONSTRUCCIÓ D'UNA LLAR DE FOC_base

Aquesta vegada ens proposem de fer nosaltres mateixos la nostra llar de foc.
Tenim un lloc molt específic i sabem molt que volem i com la volem, així que hem decidit posar-nos a treballar.
Explicarem pas a pas com fem la llar de foc.

El material base sempre serà la terra. En aquest cas actua com a envolvent de la caixa de foc.

Plànols del projecte per al replanteig



Espai real per a la ubicació de la llar de foc 



BASE

Material per a fer la base de la llar de foc:

2 llistons de fusta de 150x15x4 cm
1 llistó de fusta de 165x15x4 cm
2 llistó de fusta de 120x15x4 cm( per a fer el pisó, de manera que sigui d’una sola peça, ja que funciona millor i no te problemes d’unió amb el mànec
2 “sargentos” 


La base és de terra amb un acabat de morter de terra, arena i calç amb la proporció de 2:2:1. La base és molt important ja que ens ha de garantir l’estabilitat i el nivell correcte de tot el conjunt, ja que és el suport de la caixa de foc.


Hem calculat que el pes de la peça de base és: (1,10x1,10/2)x0,10cm d’alçada=0,06 x 2 tones/m3 (pes de la terra)=0,121 tones= 121 kg. Caldrà estudiar be com mourem la peça per col·locar-la al seu lloc





domingo, 1 de septiembre de 2013

TALLER D'ARREBOSSAT AMB TERRA ARGILOSA



El fang és el material natural que ofereix la natura més senzill i més antic per a la construcció .És de fàcil aplicació , està disponible en una àmplia gamma de colors minerals i textures , brinda interessants i múltiples possibilitats del disseny . És 100% reciclable , accessible i , en el cas de comercialització , econòmic . Aporta una estimable influència en la climatització i salut ambiental dels espais en què s'aplica .
Una de les seves més apreciades característiques és que té múltiples i diferents aplicacions en la construcció d’edificis .
• Utilitzat amb fins estructurals bé en murs de tàpia ( terra piconada ) o de tova ( maons de fang sense coure ) :
• Barrejat amb altres materials per aconseguir efectes aïllants .
• Com morter o pintura per obtenir infinites possibilitats decoratives .
• També és un material ideal per ser utilitzat en combinació amb la fusta i / o utilitzant la fusta com a armadura per a farciment (permetent que aquesta transpiri i respiri ) .
• Deixant els elements de fusta vistos per crear bells dissenys en base a l'associació natural d'ambdós materials .

La manera més eficaç de gaudir dels beneficis del fang és l'ús del morter en parets interiors . Partint de la base que el 80% de la climatització d'una
habitació està directament influenciada pels primers 2 cm de paret , un arrebossat de fang actua en el clima interior a través de la seva principal propietat física natural : la regulació del nivell d'humitat de forma automàtica . De fet , independentment de que sigui hivern o estiu ,al matí o a la nit , la humitat relativa l'aire en una sala revestida amb morter de fang , sempre estarà al voltant d'un còmode 55% a un 60% , el nivell d'humitat ideal per al desenvolupament de la vida humana . La capacitat de transpiració de un mur de tancament exterior evita patologies relacionades amb la condensació de la humitat generada en un habitatge , a les parets l'edifici .

A l'entrar en una habitació revocada amb fang sentirem la diferència immediatament : 1m2 de arrebossat de
fang aplicat amb un gruix d'entre 1,5-2 cm , és capaç d'absorbir fins a 50 g de vapor d' aigua . Si tenim en compte que cada persona produeix al dia aproximadament 4 kg de vapor ( principalment a través de la respiració i la transpiració ) , podem valorar la important regulació del clima interior d'un espai tractat amb fang .

Actualment, la renovació de l'aire en els edificis de nova construcció es confia a complicats càlculs de enginyeria , resolts amb la implementació de costosos sistemes mecànics que consumeixen energia, mentre que les propietats del fang treballen automàticament sense cap tipus d'aportació d'energia o de manteniment .

Una altra propietat important dels arrebossats de fang és la seva capacitat per absorbir substàncies tòxiques . La llista de aquestes substàncies , que podem trobar en l'aire d'un apartament, és llarga i variada . Les anàlisis demostren que l'aire està contaminat per tot tipus de tòxics provinents dels nostres mobles , pintures , materials de sòls , objectes decoratius , etc . Aquest arrebossat permet netejar l'aire d'una manera natural , passiva i contínua a través de la fixació d'aquestes substàncies en la seva massa durant el procés de transpiració interior- exterior que es dóna naturalment en els murs gràcies a l'elevada permeabilitat del material . De la mateixa manera neutralitza les males olors , el que resulta molt útil en cas de cases afectades per humitat permanent . Una habitació revocada amb fang o pintada amb pintura d'argila sempre ofereix una aroma net i fresc .

La producció de fang té un cost energètic molt inferior al de la resta de argamasses utilitzades en l'àmbit de la construcció . Per a la seva fabricació no cal cocció del material , ni assecat artificial del producte . Únicament cal procedir a la mòlta del material , igual que amb altres productes ( guix , calç o ciments ) , amb l'avantatge que l'argila fresca és molt més tova que les pedres de les que provenen els materials esmentats . Tenint en compte que el 50 % de l'energia mundial es consumeix en els processos constructius , la utilització de materials amb un reduït cost energètic ajuda a reduir les conseqüències del canvi climàtic .

Una altra propietat interessant del fang és que redueix la radiació electromagnètica . Depenent del gruix del fang aplicat , podem arribar fins i tot a perdre la cobertura dins d'una cambra revestit amb fang .

Un altre avantatge ecològica addicional , és que el fang és fàcilment reciclable sense perdre cap de les seves propietats . Un cop picat pot reduir de nou a pols i barrejar-se amb aigua per convertir-lo en morter , maó o com a producte per a acabats , sense perdre la seva qualitat ; també pot utilitzar per al cultiu de pastanagues al jardí , ja que l'enduriment i l'adherència del fang no respon a un procés químic , simplement s'asseca després d'haver estat barrejat amb aigua i ser aplicat . Per a l'aplicació d'un morter de fang , el lloc on s'apliqui (paret , sostre ) ha de tenir una superfície rugosa , perquè l'adhesió es realitza mecànicament , no químicament com en el cas de les locals, ciments o guixos , el que implica que qualsevol reparació es pot realitzar amb facilitat , simplement preparar la superfície on es va a aplicar .
La facilitat per a l'aplicació de morters o acabats de fang és molt útil en els processos d'auto - construcció . Un cop s'obté la barreja correcta entre fang i sorra , tothom pot aplicar un morter de fang sense haver de preocupar-se que alguna cosa pugui sortir malament . Es pot dissenyar el seu acabat dedicant temps a realitzar proves sense pèrdues de material , ja que es pot reutilitzar tantes vegades com sigui necessari .

Les possibilitats creatives d'aquest material són extraordinàries i apassionants . És molt més que la simple substitució d'un material convencional . Les superfícies de fang poden romandre cobertes o esdevenir "l' element principal del disseny de la casa " . Dins de l'ampli espectre de colors minerals ofereix una gran possibilitat de colors naturals sense necessitat d'afegir cap pigment . Causa de la seva pròpia naturalesa , no té superfície reflectant , com la calç o el guix acabat , i sempre dóna sensació d'ambient càlid i natural . Pot ser aplicat de múltiples formes per crear ambients diversos: moderns , convencionals o rústics .
Els morters de fang permeten un acabat llis com el d'un mirall . També es poden afegir altres materials , com closques de llavors o granulats de vidre , fibres i plantes aromàtiques , fer relleus , a través del joc amb els colors naturals de les diferents terres o barreja amb pigments minerals , les possibilitats de disseny són gairebé il · limitades .
Els morters de fang ofereixen una relació cost / possibilitats molt atractiva , convertint-se en una eina disponible fàcilment i molt eficient per millorar les insatisfactòries condicions de salut ambiental que afecten els edificis contemporanis . Si parlem de la
necessitat de millorar la nostra qualitat de vida a través la construcció, aquí tenim disponible un material accessible i fàcilment aplicable.