sábado, 22 de febrero de 2014

VISITA AL LABORATORI

El divendres passat vam rebre una visita d'estudiants al laboratori de la Universitat de Lleida.





Vàrem fer un repàs sobre la necessitat de la geotècnia i la mecànica de sols en el món de la construcció. Es va parlar sobre la importància de  LA TERRA, com a punt de partida de qualsevol construcció, d'ella l’extraiem els àrids per a fabricar el formigó, les argiles per a la ceràmica, etc. Però el que més els va sorprendre va ser que es pogués utilitzar la terra directament com un material de construcció, simplement controlant la seva composició, densitat i humitat. La majoria desconeixien que moltes de les construccions dels seus pobles estaven realitzades amb terra crua.
També vam explicar les propietats de la terra com a element de suport i la necessitat de conèixer el seu comportament front una càrrega determinada, amb presència d'aigua o l'acció del vent, el gel etc. La importància de tenir aquesta informació abans d'iniciar qualsevol construcció o obra civil, per tal de poder definir el projecte amb les màximes garanties d'èxit.
Per aconseguir aquests objectius son necessaris els assajos de laboratori, que s'han de realitzar amb aparells i normativa específica. Encara que, en molts casos, amb la experimentació sensorial n'hi ha prou per treure conclusions útils.



viernes, 14 de febrero de 2014

ASSAIG SEDIMENTOMÈTRIC (UNE 103-102-95)

Desprès d'obtenir els primers resultats de les granulometries hem passat als assajos sedimentomètrics de les partícules mes petites.




ASSAIG SEDIMENTOMÈTRIC (UNE 103-102-95)

L'assaig està basat en la llei de Stokes, que relaciona la velocitat de caiguda d'una partícula a través d'un fluid amb el seu diàmetre utilitzant la fórmula :
V = ( 2 gs - gu) * ( D / 2 )2 / ( 9 * h  )     ( cm/seg )

on :
gs = pes específic de l'esfera ( grs / cc)
gu = pes específic del fluid ( grs / cc)
h =  viscositat absoluta del fluid ( grs / cm * seg )
D = diàmetre de l'esfera ( cm. )

Prèviament calculem el pes específic del sòlid segons norma UNE 103-202-94. S'omple un picnòmetre amb aigua fins a la marca i es pesa. El mateix picnòmetre buit, s'omple amb 30 g de mostra i s'afegeix aigua. Es remena a raó de 3 cicles per segon durant 1 minut i s'omple d'aigua fins a la marca. Igualant els volums inicial i final, amb les masses mesures, obtenim el pes específic.



Utilitzarem hexametafosfat de sodi al 4% com defloculante. En un vas de precipitats introduïm 125 ml de solució defloculante, s'afegeix 50 gr. de mostra i es dissol. S'afegeix aigua fins a 500 ml i s'agita a la batedora durant 1 minut. Deixarem deflocular durant un mínim de 12 h.
Transcorregut aquest temps tornarem a batre la solució i la introduirem en una proveta de omplint fins a 1000 cc. S'agita la proveta a raó de 3 cicles per segon durant 1 minut i s'anoten, mitjançant densímetre de Casagrande un mínim de 7, amb una seqüència del tipus 0.5 , 1, 2, 5 , 15 , 30 , 60 , 120 min.
Caldrà corregir les lectures amb la densitat del líquid. Per a això calcularem el residu dissolt en l'aigua amb l'ajuda de l'estufa.



Es representen els resultats obtinguts en un diagrama semi - logarítmic com l'anterior



Les tres mostres analitzades corresponents a M1 indiquen una presència alta de sorra fina, un contingut mitjà de fins i mitjà baix d'argiles .

sábado, 1 de febrero de 2014

ASSAJOS AL LABORATORI DEL CREA

Hem començat els assajos per la caracterització de les nostres terres al magnífic laboratori de la Universitat de Lleida, situat en l'edifici CREA.
Inicialment s'estudiaran 5  tipus de terra, 3 de les quals pensades per a construcció amb tàpia:

MOSTRA 1 : Denominada M1 . Terra reciclada procedent del cribratge inicial de RCD de formigó de fracció granulomètrica 0-30 mm .  amb certa presència d'argiles , llims i matèria orgànica. Humitat elevada.
MOSTRA 2 : Denominada M2 . Barreja de terra natural ( argiles, llims i sorra fina ) , tot-u artificial reciclada de RCD de formigó 0-30, lliure d'argiles,  i tot-u natural de pedrera al·luvial 0-30. La mostra té denominació comercial dterra 0-30 i és utilitzada en la construcció de murs de tàpia . Humitat elevada.
MOSTRA 3: Denominada M3. Tot-u artificial reciclada de RCD de formigó 0-30. Mostra seca
MOSTRA 4: Denominada M4. Obtinguda en el laboratori a partir de 50% de M1 i 50% deM3 
MOSTRA 5: Denominada M5. Obtinguda en el laboratori a partir de 33% de M1 i 33% M3 i 33% de grava 10-30 mm i ajustada a les corbes de Fuller i Bolumey .



ASSSAIG D'HUMITAT NATURAL

Es determina la humitat de M1 i M2 segons norma UNE 103-300-93 . mitjançant assecat
en estufa a 110 º i càlcul de percentatge d'aigua respecte al pes total de la mostra , obtenint una humitat de 7,5 % per M1 i 5,1 % per M2 .


ASSAIG GRANULOMÈTRIC

Es quarteren 15 kg de cada mostra, amb l'objectiu de realitzar sis granulometries per a cada mostra utilitzant 2000 gr. en cada assaig i segons norma ASTM C136 -05 .
S'utilitzaran els tamisos 31,5 mm, 25 mm, 20 mm, 10 mm, 8 mm, 4 mm, 2 mm, 0,5 mm, 0,25 mm i 0,08 mm.
Es pesen les mostres, es realitza una primera granulometria per via seca fins tamís 10 mm i utilitzant màquina vibratòria durant 2 min. Es pesen les fraccions retingudes en cada tamís.



El menor de 10mm es realitza per via humida. Es renta la fracció passant pel tamís 10 mm, sobre tamís 0,08 mm. La solució passant es deixa decantar durant 24 hores i la retinguda s'asseca al forn a 60 º durant 24 h .



Un cop decantada la solució menor de 0,08 mm es retira l'aigua sobrant i s'asseca al forn durant 24 ha 60 º. La fracció 0,08-10 mm seca es pesa i es realitza granulometria en sec amb els tamisos de 8 mm a 0,08 mm, obtenint percentatge retingut en cada tamís. Es calcula el percentatge de mostra que passa per cada tamís .


                                  abans                                           passades 24 hores


Els resultats es representen en una taula semi-logarítmica, amb el diàmetre de les partícules a escala logarítmica en l'eix de les X i el percentatge que passa en l'eix de les Y.

Es comparen els resultats amb les corbes de Fuller i Bolumey utilitzades per dosificació de formigó .





Volem agrair a la UDL les facillitats i la bona acollida rebuda i especialment a Josep Ramon Castro, Lídia Rincón, Josep Gasià i Eduard Gregorio que recolzen i ens ajuden amb el nostre projecte.
http://www.eps.udl.cat/


Aquí us deixo l'enllaç del grup d'investigació i recerca Grea, que te com a un dels principals objectius es contribuir a l’augment de la competitivitat de les empreses, per mitjà de la col·laboració en el desenvolupament de nous productes i amb serveis d’assessorament tecnològic. 
http://www.grea.udl.cat/